Topinambur

Misteriosul cartof care reglează glicemia - topinamburul

    
Helianthus tuberosus sau topinambur este o plantă medicinală şi un aliment gustos. I se mai spune măr-de-pămînt, morcov-porcesc, nap porcesc ciucarib sau pară-iernatică.                Seamana foarte bine floarea-soarelui, cu care este ruda apropiata. Tulpina este dreapta, inalta de 1,5-3 metri, floarea este cu petale galbene si se orienteaza dupa soare, intocmai ca cea a rudei sale.
  Este cel mai mare depozit de inulină din natură si este leguma ideală în diabet.  
   Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de pînă la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Mai conţin fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu,zinc, proteine, pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C. Tulpina şi frunzele au în compoziţie triptofan, leucină şi beta-caroten (provitamina A). Inulina este un polizaharid natural unic, cu 95% fructoză.
     În afară de topinambur, inulina se găseşte în rădăcinile de cicoare, păpădie şi ale altor plante, dar în cantităţi mai mici. Inulina are acţiune benefică de la nivelul stomacului pînă la tractul gastro-intestinal, unde se absoarbe în sînge. Leagă o mare cantitate de substanţe care nu sînt necesare organismului, ajutînd astfel la eliminarea metalelor grele, a radionuclizilor, a colesterolului, a acizilor graşi, a diferiţilor compuşi chimici toxici.
    Inulina stimulează capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine şi reziduuri.
    Prima afecţiune în care este indicat topinamburul este diabetul. 
  Reglează secreţia de insulină şi previne accesele de hipoglicemie, care preced boala.
    Cercetările au arătat că administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acestora, atît la persoanele sănătoase, cît şi la cele care deja suferă de diabet de tip II. 
  Curele cu comprimate se urmează conform instrucţiunilor şi durează o lună de zile.
  Tratamentul are şi rolul de a preveni afecţiunile cardiovasculare grave, care sînt principalul pericol în cazul bolii diabetice.
  Topinamburul reduce şi stabilizează tensiunea arterială, si totodata scade valorile colesterolului din sange fiind de folos hipertensivilor  or, hipertensiunea arteriala si colesterolul crescut sunt principalii factori de risc pentru aparitia depunerilor de aterom pe artere. Astfel, sînt diminuaţi mult factorii de risc ai aterosclerozei.   
  Această proprietate face ca topinamburul să fie ideal în profilaxia infarctului şi a accidentului vascular   cerebral. Unul dintre efectele terapiei cu topinambur este şi reducerea procentului de trigliceride din sînge.

Acţiune antitumorală şi hepatoprotectoare
  Topinamburul facilitează procesele digestive, permiţînd echilibrarea florei intestinale. Asigură necesarul zilnic de fibre, fiind benefic în special persoanelor cu probleme digestive, vîrstnici, diabetici, persoane obeze, cardiace. Planta luptă cu constipaţia, dacă se ţin cure de 2-3 săptămîni.
  Inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blînd şi totodată puternic. 
  Are efecte excepţionale în cancerul la colon, stopînd stazele, prevenind inflamaţiile intestinului şi chiar avînd o acţiune antitumorală directă. Indigestia şi dispepsia se tratează tot prin administrarea de topinambur, care sporeşte uşor secreţia de bilă şi de sucuri gastrice şi stimulează peristaltismul digestiv. 
  Fiind bogat în calciu, rizomul acestei plante este recomandat persoanelor cu osteoporoză.
  Favorizează asimilarea acestui mineral din alte alimente, cum ar fi lactatele, migdalele, nucile, soia, broccoli, spanac, dacă este administrat înainte de fiecare masă.
  Topinamburul este recomandat şi în perioadele de efort fizic. Prin conţinutul de vitamine A, B, C, iod şi cupru, topinamburul contribuie la stabilizarea sistemului nervos. Măreşte debitul de urină.
Atunci cînd e consumat crud, constituie un adjuvant excelent în tratarea unor eczeme.
Planta are şi acţiune hepatoprotectoare. Topinamburul este o sursă excelentă de potasiu si magneziu     
Topinamburul are chiar mai mult potasiu decât bananele care sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de potasiu: o porție de 100 de grame de topinambur aduce 429 de miligrame de potasiu, în timp ce bananele furnizează 358 miligrame Potasiul este esențial pentru o inimă sănătoasă și pentru buna funcționare a muschilor. Alimentele care conțin potasiu, cum ar fi anghinarea de Ierusalim (topinambur) si bananele sunt considerate deosebit de benefice pentru persoanele care mănâncă sărat, căci potasiul poate contracara unele dintre efectele negative date de sare asupra sănătății. Un efect benefic este protecția împotriva hipertensiunii arteriale.
Cum putem consuma topinamburul:
 - crud, (eventual dat pe razatoare)
 - în supe sau tocănițe ca si cartoful.
 - fiert,feliat si adăugat la salate. 
 - la cuptor poate fi tăiat sau chiar pus întreg cu tot cu pieliță. Coacem pe foaia de copt timp de 30-45 de minute. Se condimentează după gust.
 - se taie în bucăți, se găteste la aburi si apoi se pregăteste un piure.
 - poate fi ingerat crud sau îl putem pune alături de alte murături 
Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp. Astăzi, se fac budinci, chiftele, colţunaşi, plăcinte, dulceaţă, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei. (vezi pg. retete cu topinambur).

 Ceva dulce şi crocant (retete culinare cu topinambur) 
 
          Tuberculii de topinambur sînt căutaţi în arta culinară. Au un gust dulceag, datorită inulinei.
          Pot fi folosiţi în salate, fierţi în apă sărată sau prăjiţi. Multă vreme, rădăcina bulboasă nu s-a bucurat de nicio atenţie din partea gospodinelor, care au socotit-o o legumă a săracilor. Feluritele moduri în care poate fi preparat topinamburul au fost descoperite în timp. Astăzi, se fac budinci, chiftele, colţunaşi, plăcinte, dulceaţă, piure din topinamburi. Se usucă la fel cum uscăm cartoful, se murează asemenea verzei.
          Pentru supă sau pentru umplut, este bun topinamburul tînăr şi fraged, mai tîrziu devine lemnos.
         Topinamburul, un aliment uitat al copilăriei, este de asemenea cunoscut sub numele de picioci, napul de pământ, măr de pământ, cartofi porceşti, trufe, pere iernatice sau napi porceşti. Se consumă începând cu luna octombrie şi până în aprilie. Dacă sunt lăsaţi peste iarnă în pământ, bulbii ce sunt recoltaţi primăvara sunt mult mai dulci.
 
       
     Salata de topinambur si mar:
  • 200 gr topinambur
  •  200 gr mar
  • 1 lingurita de mustar
  • 50 ml suc de portocala
  • 100 ml ulei de masline
  • 1 priza sare
  • 1 priza piper
     Topinamburul si marul se spala bine ( coaja nu se indeparteaza - se curata usor cu o perie de radacini) apoi se taie feliute cat mai subtiri si de aseaza pe platou dupa bunul plac. Restul ingredientelor se amesteca si se toarna peste topinambur si mar .
     Topinambur cipsuri  I
·         700 gr napi feliati subtire
·         5 linguri ulei masline
·         sare dupa gust
·         1 lingurita boia dulce
·         4 catei usturoi trecuti prin presa ( se poate si fara usturoi)
Am curatat si spalat napii, iar apoi i-am taiat in felii subtiri.
Am pus napii intr-un bol si am adaugat ulei, sare, boia, si usturoi. Am amestecat bine pentru a se distribui uniform.
I-am transferat in tava aragazului, pe hartie de copt si i-am lasat aproximativ 20 minute la program de ventilatie, la o temperatuta de 180 grade, in cuptorul preincalzit.
I-am mancat calzi cu o salata de guile cu sfecla rosie.
      Topinambur cipsuri  II
     Se încălzeşte cuptorul, se încinge tava 15 minute. Între timp, se curăţă napii, se taie felii, se pun într-un castron şi se picură peste ei ulei, apoi se amestecă foarte bine, astfel încât fiecare felie de nap porcesc să fie unsă cu ulei.
Eu nu am pus deloc sare.
Am mai adăugat frunze şi tije de ţelină tăiate beţişoare de 3-4 cm. Un praf de piper şi o linguriţă de chimen.
Se pun în tava încinsă şi se lasă la cuptor circa 20 de minute (să fie moi şi rumeniţi).
Se servesc cu sos de iaurt cu usturoi (peste care se picură ulei de măsline).
      Topinambur cu pesmet.
      Se curăţă 1 kg de topinamburi, se taie în felii subţiri care se opăresc cu apa clocotită. Într-o cratiţă, se încinge ulei, în care se pun feliile de topinambur. Se lasă la foc domol pînă cînd feliile sînt bine pătrunse. Se scot pe platou şi se toarnă deasupra pesmetul călit în prealabil.    Se sărează şi se servesc fierbinţi.
      Supa de topinambur
Ingrediente necesare (4-5 porții):
  • ·         500 g napi porcești 
  •       1 ceapă albă mare 
  •               o linguriță ulei de floarea-soarelui 
  •             200 ml lapte de cocos (eu am folosit smântână) 
  •              2 l apă 
  •               sare, piper după gust 
  •              chives și/sau pătrunjel, pentru decor
     În primul rând, se curăță napii de pământ și eventual  si de coajă (nu prea se lasă cu, deoarece coaja este mai greu de digerat). Se țin în apă rece până se curăță și ceapa pentru a nu-și schimba culoarea.
Așadar, ceapa curățată și spălată bine, se toacă julianae. Într-o tigaie neaderentă se pun la călit ceapa și napii tăiati în bucăți mai mici în uleiul de floarea-soarelui.
Se lasă până când se rumesc ușor, pe foc mic.
Se pune o oală cu apă la fiert, se adaugă sare și se transferă legumele călite în ea. Se lasă pe foc mediu să fiarbă până când napii pot fi înțepați ușor cu furculița.
La acest moment, se pasează foarte bine într-un blender sau cu ajutorul unul robot vertical. Se adaugă piperul și laptele de cocos. Dacă s-a răcit prea mult, se mai lasă 1-2 minute pe foc.
Se decorează cu chives sau pătrunjel și se servește repejor.
 
      Tocana de topinambur si stevie ( de post)
  • 600 gr. topinamburi(napi)
  • 4 fire ceapa verde
  • 2 cepe
  • 2 morcovi medii
  • 4 legaturi mari de stevie
  • 4 linguri sos de rosii home made, merge orice bulion, sau pasta
  • 4 linguri ulei
  • o foaie de dafin 
  • patrunjel si marar verde dupa gust
  • piper proaspat rasnit
  • putin cimbru uscat
  • sare dupa gust,
     Se spala bine topinamburii, cu peria de radacini sau un buretel, avandu-se in vedere „subtiorile” ramificatiilor. Se taie in bucati cat de mari doriti, ca si cartofii pentru tocana. Ceapa verde si prazul se curata se spala se taie in rondele, morcovul asisderea, iar ceapa se taie solzisori, nu-i bai daca si altfel. Se pun la sotat in tigaie ceapa si morcovii, iar cand se inmoaie putin se adauga piperul prospat macinat, cimbrul si foaia de dafin.
Apoi se pune in cratita si stevia taiata mare. Se lasa sa se inmoaie doua minute, dupa care se adauga si sosul de rosii, sau pasta, ce doriti sa puneti. Se completeaza cu 2 cani de apa si se lasa sa fiarba pana da in clocot, moment in care se adauga si topinamburii taiati.
 Se acopera cratita cu capac si se lasa sa fiarba la foc mediu cam 20 de minute. Intre timp se mai amesteca in cratita, eu am adaugat si coditele de la patrunjel si marar tocate foarte marunt. Foarte repede este gata.
La final, cand se stinge focul, se pune jumatate din verdeata pregatita
      Dulceata Dietetica de Topinambur
  • topinambur 1kg (curatat)
  • suc de mere 6 litri
   Se pune sucul de mere in oala la fiert pana scade la o treime.
Se taie topinamburul cubulete mici, si se adauga in oala peste sucul de mere dupa ce a scazut.
Se fierbe pana ajunge la consistenta de dulceata.

Niciun comentariu: