Sucuri si cruditati

    Recomandari de dieta si sucuri in tratarea diabetului

Pntru tratarea diabetului, se recomanda o cura cu sucuri si cruditati timp de 3-6 luni. Un program de 2 mese pe zi, luate in mod regulat este de folos unui dibetic non-dependent de insulina (in ciuda a ceea ce se crede ). 
      Mancatul la ore neregulate sau intre mese poate dearanja caracterul regulat la pulsatiilor secretiei de insulina. Regularitatea meselor (si a orelor de somn ) are o importanta covarsitoare in tratamentul multor boli, mai ales a diabetului.
      Se va cunsuma cate un pahar de suc inainte de fiecare masa, cu 30 de minute. La o ora dupa masa, se beau 2 liguri de suc de ceapa diluat in jumatate de pahar de suc de morcov.        
     Tratamentul se face minim 3 sapatamani, timp in care pacintilor insulino-dependenti, glicemia va fi verificata regulat, pentru a ajusta doza zilnica de insuluina.  Sucul de ceapa este un puternic reglator  hormonal si are actiune hipoglicemianta. 
Se poate administra alternativ(desi nu este obligatoriu)-o zi suc de fructe, o alta zi suc de zarzavaturi, cate 250 ml la fiecare 2 ore si jumatate.
Nu este indicat sa se amestece sucul de frucute cu sucul de zarzavaturi.
Este recomandat a nu se depasi 1500-2000  ml/zi, adica 6-8 pahare de 250 ml pe zi.

Sucurile nu se fierb si nu se folosesc reci, ci numai la temperatura camerei.


Sucuri cu pulpa obtinute prin centrifugare cu ajutorul storcatorului 
→Morcov-500 ml (se imparte in 2 doze) 
Varza-500ml
→Sfecla rosie-300ml(se creste treptat cantitatea)
→Telina(radacina)-200 ml
→Cartof-250 ml
→Ridiche neagra(sau alta varietate)-200ml
→Gulie-300 ml
→Conopida-250 ml
→Broccoli-250 ml
→Mar-500 ml
→Strugure-500 ml
→Para(si alte fructre)-500 ml
→Grape-fruite-500 ml
→Portocale 500 ml
→Lamai-250 ml (sucul de lamaie va fi diluat obligatoriu cu apa si se va bea cu paiul)
→Catina-200 ml(sucul de catina va fi diluat cu apa in proportie 1:3) 
→Afine-200 ml(sucul de afine va fi diluat cu apa in proportie 1:3)


Sucuri de verdeturi, obtinute cu ajutorul mixerului (blenderului-modelul cu elice in partea de jos a vasului sau cu un mixer vertical).

Observatie: Cantitatile sunt de suc diluat, in care este inclusa si apa folosita la mixarea verdeturilor. In cazul in care obtineti suc nediluat prin alte metode, veti putea adauga apa (o parte suc, 2 sau 3 parti apa).  
→Orz verde-750 ml
→Ovaz si grau verde -500ml
→Spanac-300ml (se imparte in 2 doze)
→Urzica-500 ml
→Leurda-300 ml(se imparte in 2 doze) 
→Papadie-350 ml 
→Patrunjel frunze-250ml (se imparte in 2 doze)
→Marar-250 ml
→Telina(frunze)-150 ml
→Salata verde-500 ml
→Lucerna (varfuri fragede)-500 ml 
→Macris-250 ml (se imparte in 2 doze)


Cele mai valoroase sucuri de zarzavaturi si fructe recomandate diabeticului sunt: fasole verde (sa fie foarte frageda si bobul sa nu fie format ), urzica, papadie, orz verde, varza, telina, castravete( mai ales soiurile mai amare), mere acrisoare, lamaie. 
 Consumati alimente bogate in crom. Acest mineral detectabi, impreuna cu insulina, ajuta la metabolizarea zaharului. Poate ajuta diabeticii in 2 feluri: in primul rand, stimuleaza producerea de mai multa insulina decat este nevoie in mod normal de catre celulele beta din pancreas. In al 2 -lea rand, face ca insulina sa actioneze, intr-un mod mai eficient, infelul acesta mentinandu-se un nivel constant de glucoza in sange.
Cele mai bune surse alimentare sunt: fulgii de drojdie de bere, broccoli, strugurii, fasolea verde, laptucile, cerealele integrale. 

- Zincul intra in compozitia insulinei si incurajeaza vigilenta mintala. Cerealele integrale, drojdia nutritionala, semintele crude de dovleac, floricelele de porumb au continut foarte ridicat de zinc.
- Mioinozitolul este un zahar muscular foarte inrudit cu glucioza, care imbunatieste fuctionarea nervilor si ajuta la reducerea neuropatiei. Se gaseste in alune (arahide), pepene galben, citrice, cereale integralae, fasole, legume, drojdie de bere, germeni de grau.
-Usturiul si ceapa sa nu lipseasca din dieta, deoarece au proprietati ce ajuta la reducerea reactiilor hipoglicemice si la coborarea nivelului ridicat de zahar din sange. Pentru echilibrarea zaharului din sange, usturoiul desi are o actiune putin mai inceata, este la fel de eficient ca tolbutamina(medicament oral pentru diabetici) la eliminarea glucozei excesive din sange.
- Fasolea verde are efecte remarcabile in reglarea glicemiei si in ajutatrea pancreasului sa produca insuluina. Consumati-o ori de cate ori aveti acazia, si mai ales foarte cruda.
- Legumele cu frunze verzi (spanac, laptuci, varza, broccoli-consumate in stare proaspata) sunt foarte sanatoase pentru diabetici.
- Patrunjelul are efecte benefice in reglarea glicemiei. Tocat-l in salate din belsug si/sau faceti suc din el.
- Se recomanda consumul legumeleor bogate in potasiu (element indispensabil bunei functionari a pancreasului) : patrunjel, dovleac, fasole verde, cat si a altor alimente ca papadia, castravetii amari, urzica, varza, spanacul, salata verde, iar dintre fructe: merele acrisoare, afinele si lamaile.

Cura de tije de papadie (7-8 tije prospete pe zi, pe durata a 20 de zile). Papadia  are efecte benefice asupra pancreasului si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. Frunzele se pot consuma in salate sau suc. Obisnuiti-va sa beti zilnic o cana de ceai de radicina de papadie. Acesta stimuleaza pancreasul si favorizeaza producerea de insulina.
Cura cu afine. Se recomanda consumul a 250-500 g de fructe pe zi. Pentru iarna, fructele pot fi pastrate prin congelare. Anumite substante din fructele de afin (mirtilina si neomirtilina) au actiune hipoglicemianata. Ele actioneaza asupra celulelor beta di pancreas, determinadu-le o usoara hipergeneza insulinica cu efecte de reducere a glicemiei din sange. Mirtilina izolata din fructe de afin poate sa inlocuiasca insulina in formele usoare de diabet sau se poate asocia cu insulina in cazurile mai grave. Vestea cea buna este ca celulele beta distruse din pancreas pot fi refacute pentru a secreta din nou insulna!
Diabeticii vor beneficia de consumul de mamaliga. S-a demonstrat ca mamaliga favorizeaza secretia endocrina a pancreasului si stimuleaza diureza.

Niciun comentariu: